محل تبلیغات شما

مواجهه با خشونت، تعارض اجتماعی و سایر محرک های تنش زا، خطر ابتلا به عارضه های روانشناختی مثل افسردگی و اختلال استرس پس از آسیب را افزایش می دهد، هرچند [لازم به ذکر است]  تمامی اشخاصی که تجربه ی فشار های قابل توجه را دارند چنین عوارضی را از خود بروز نمی دهند. این که آیا شخصی در مواجهه با اتفاقات تنش زا مستعد بیماری است یا مقاومت می کند از منظر سلولی-مولکولی هنوز به صورت ناچیزی درک شده است. 


اکنون مقاله ی تازه منتشر شده در مجله ی elife ، از محققانِ مرکز پیشرفته ی تحقیقات علمی واقع درCUNY- سازمان ملی پژوهش در شهر نیویورک- یافته ی جدیدی را در توجیه مسأله بیان می کند؛ این که رفتار اُلیگودندروسیت ها– سلول های گلیالی که با ساخت غلاف میلین حول رشته های عصبی از آن ها محافظت می کنند- در تعیین تاب آوری و یا تسلیم شدن ما در برابر تنش، نقشی حیاتی بازی می کند.
جیا لیو، پروفسور همکار با مدیریت علوم اعصابِ مرکزپیشرفته ی تحقیقات علمی، گفت: در طی مطالعه، ما قادر بودیم در ناحیه ای از مغز، در تعداد الیگودندروسیت های بالغ و حجم میلین تفاوت های ویژه ای را شناسایی کنیم. این تفاوت ها بین دو گروه از موش هایی مشهود بود که بر اساس نوع واکنش شان به محرک تنش زا [ی مرتبط با تنازع بقاء ] گروهبندی شده بودند. گروه مقاوم» و گروه مستعدِ بیماری». پس از مواجهه ی مکرر با یک موش سلطه جو، برخی از موشهایی که مستعد» نامیده شدند از هرگونه کنش متقابل با همتایان خود دوری کردند در حالی که بقیه مقاوم ماندند و به درگیر شدن اجتماعی ادامه دادند.»
در تحلیل های پیگیرانه از بافت مغزی، تیم تحقیق  تعداد الیگودندروسیت های بالغ کمتر و پوشش میلین نامنظمی در قشر پیش پیشانی میانی موش های مستعد» کشف کردند. ناحیه مذکور در پردازش شناختی و هیجانی نقشی حیاتی بازی می کند. در مقابل، تعداد الیگودندروسیت ها و میلین کشف شده در همین قسمت از مغز موش های مقاوم» سالم بودند.
روش شناسی:
در مدت تحقیق، محققان موش های مورد آزمایش را طی ده روز و هر روز به مدت پنج دقیقه در معرض مواجهه با [موشی]سلطه جو قرار دادند. در ادامه ی این دوره همه ی موش ها در حضور موشی غریبه قرار داده شدند. آن هایی که نشانه های کناره گیری اجتماعی» را از خود به نمایش گذاشتند تحت عنوان مستعد» و آن ها که همچنان علایم علاقه به آمیزش اجتماعی» را- رفتاری اجتماعی که معمولا در موش های بهنجار دیده می شود- نشان دادند ذیل عنوان مقاوم» گروهبندی شدند.
سپس محققان در پی پاسخ به این سوال بودند که آیا بین موش های مستعد» و مقاوم» تفاوت های میلینی وجود دارد؟ به منظور یافتن پاسخ، دو ناحیه از مغز را کاوش کردند که در تعیین پاسخ شخص به تنش نقشی حیاتی ایفا می کنند. در یکی از همین نواحی- قشر پیش پیشانی میانی- در موش های مستعد» قطعات میلینه شده ی رشته های عصبی از نظر طول کوتاه تر و همچنین باریک تر از معمول بود [اما] در گروه کنترل یا  موش های مقاوم» چنین شرایطی را مشاهده نکردند. گذشته از این با وارسی در کیفیت سلول های گلیال هر دو گروه متوجه شدند که در موش های مستعد» تعداد کمتری ازین سلول ها به الیگودندروسیت های تولید کننده ی میلین متمایز شده بودند.
در آزمایش نهایی، محققان کشف کردند که آسیب وارده به میلین در قشر پیش پیشانی میانی باعث رفتار اجتماعی تغییر یافته در موش ها می شود، اما زمانی که میلین مجدد ساخته شود رفتار به حالت بهنجار باز می گردد.
پاتریزیا کاساکیا، مدیر-مؤسسِ بخش علوم اعصابِ مرکز پیشرفته ی تحقیقات علمی، گفت: تحقیق دکتر لو اهمیت اتفاقات تنش زای اجتماعی را در تغییر رمز اپی ژنتیک سلول های progenitor پر رنگ ساخت. تغییری که ممکن است به نوبه ی خود مسبب افزایش استعداد[ ابتلا به] اختلالات روانشناختی مزمن در برخی اشخاص باشد.[ تغییرات اپی ژنتیک، تأثیر عوامل محیطی است بر بیان ژن ها و چگونگی خوانده شدن آن ها بدون آن که بر توالی زنجیره یDNA اثری داشته باشند. همچنین منظور ازسلول های progenitor ، سلول هایی است که به نوعی از نظر عملکرد خنثی هستند اما تمایل دارند به نوع بخصوصی از سلول با عملکرد مشخص- مثل الیگودندروسیت ها- تبدیل شوند.]

[وی همپنین افزود] : داده های دکتر لو متذکرِ این نکته است که تفاوت های موجود در نیای» الیگودندروسیت ها [منظور همان سلول های progenitor  است] می تواند به وسیله ی حوادث روانشناختی و هیجانی ایجاد شوند و همین تدبیر جدیدی برای پیش گیری و درمان افسردگی فراهم می کند. درمان های حاضر کارکرد نورون ها را هدف می گیرند اما تحقیق دکتر لو اهداف درمانیِ بالقوه و جدیدی را پیشنهاد می دهد؛ این که نقص کارکرد سلول های گلیال می تواند علتی برای بیماری های روانی مرتبط با استرس باشد.»https://neurosciencenews.com/glial-cells-social-stress-14706/

مترجم: فاطمه جواهری

تلاقی اگزیستانسیالیسم و نوروساینس: انکار مرگ توسط مغز

اخبار و اطلاعات هم اعتیاد آور هستند؟

کشف مظنون جدید در پرونده ی« افسردگی»

های ,ی ,ها ,موش ,سلول , ,موش های ,سلول های ,می کند ,در موش ,تفاوت های

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها